Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

SUDDEN DEATH: Once and for all (2007)

 megjelent: Rockpolis / RM Média

SUDDEN DEATH: Once and for all (2007)

(Sz.K.)

A Ragnarök és Burzum elemekre alapozó Aetherius Obscuritas nemrég dobta piacra az új albumát, és most itt van egy új Sudden Death lemez is. Az érdekesség ebben az, hogy a két zenekar frontembere ugyanaz az ember: Arkhorrl, vagyis Vágvölgyi Viktor. Ő sem unatkozott mostanában.

A Once And For All korong a 197-es Hammer World bónusz CD mellékleteként jutott/hatott el a nagyközönséghez. A lemez tizenkét tételes, ami egy órányi játékidőt jelent. Szerintem túl hosszúra sikerült ez a lemez, mert nincsenek omniózus hangulat, vagy egyéb változások egy-egy tételen belül, ami kikövetelné a hat-hét perces játékidőt. A zenére az egységtelenség a legjellemzőbb. Nincsenek összeforrva a dallamos gitárjátékok a gyakran változó hangszínnel és a dobokkal sem. Egy kicsit olyan mintha a zene bármelyik pillanatban képes lenne szétesni. Amúgy nincsen baj a death elemekkel takarózó dallamos riffekkel, mert kilátszik a zenei elképzelés és a dalok lényege, a baj a kohézióval van.

Egy kicsit olyan érzésem támadt, hogy több az ambíció a zenekarban, mint lehetőség és szakképzettség. Természetesen lehet élvezni a dalokat, kivéve az énekelős részeket (pl.: Dark Clouds Comming, és az Örökké című tétel is egy jó kis death ballada-szerű dal, de az ének kilóg a zenéből). Ezekkel a részekkel sem lenne semmi baj, ha azok a tercelések dögösebben szólalnának meg, és az énekhangok tisztábbak lennének. A Murk nótában már nem annyira vészes a helyzet. Sajnos az ének a The Mood of Darkness-ben is visszahúz a minőségből, aminek az indítása némi zenei humorról is árulkodik (efajta humor csak az albumot lecsengető Ortni-ben észlelhető). Viszont a folyamatosan változó hörgős hangszín egy kicsit idegesítő lehet az album vége fele. De ezen kívül a zenével nincs gond, mert Viktornak azért nagyon is helyén van a torka, csak nem mindig uralja azt, ahogyan kellene. Élőben tök faszák a dalok, egyszer még a méteres sörényt is meglógattam. Szerintem szerezzétek be, és morfondírozzatok ti is az albumon, mert megéri, szerintem.

 Sebesi