Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

HangzavaROCK a IX. székelyudvarhelyi Diáknapokon

megjelent: EURÓPAI IDŐ 2001/11 Zenebona


HangzavaROCK a IX. székelyudvarhelyi Diáknapokon

            Este 7-re volt meghirdetve a rendezvény és pár perccel 7 után máris színpadon állt Murányi Tóni és Zenekara. Így kell ezt csinálni! MT and Co. Székelyudvarhelyi, de még sokan nem látták/hallották őket élőben játszani, akárcsak jómagam. Így hát kíváncsian vártuk, hogy mi fog történni. És lőn: egy egyéni, üde színfolt született az udvarhelyi pop-rock mezőny palettáján. Olyan zenét játszanak, mintha Cseh Tamást összegyúrnák a Kispál és a Borzzal, a Quimbyvel és más hasonszőrű zenekarokkal. Szerintem az est legnagyobb poénja az volt, amikor Tóni megkérdezte: “Szeretitek a AC/DC-t? Na, most nem az jön!” … és elnyomtak egy Elvis rockyt, amely programjukban az egyetlen feldolgozás volt. Következett a Hard Laws, amely az európai power metalt (Helloween, Gamma Ray, stb) próbálja játszani, de ehhez a műfajhoz sokkal több zenei tudás szükségeltetik, mint a sima döngölés.
            Remélem, a nagykárolyi Psycho Symphonyt senkinek sem kell bemutatnom, hiszen már évek óta a hazai metal underground ászai. Kár, hogy a cucc nem szólt tisztán a műsoruk alatt, hiszen ezt a fajta jó értelemben vett agyament progresszív thrash zenét, amit ők művelnek, csak kristálytisztán megszólaló motyón lehet 100 %-osan élvezni. A közönség így is nagy ovációval fogadta a pszichotikus szimfóniákat. Kíváncsian várom az új albumukat.
            Az udvarhelyi Shadows a 80-as évek Pokolgép/Ossian heavy metalját viszi tovább. Ezen az estén nem voltak valami remek formában. A csütörtöki gyergyói koncert és a pénteki party őket is kifárasztotta akárcsak az utolsónak fellépő szekszárdi Lay-Off-ot. Amit róluk tudni kell, hogy amolyan harmadvonalbeli heavy-hard csapat akik P.Mobil, P.Box, feldolgozásokat is beszúrnak saját dalaik mellé.
            Köszönet O.P.-nek és Nyufinak, hogy ebben a nyál orientált világban felvállalták és megrendezték a HangzavaROCK-ot. Remélem, lesz folytatása!
Escéhá