Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

OSSIAN: EMBERI DOLGOK (Hungaroton-Stone Music 1993)


megjelent: IFI FÓRUM 1993. November 23. 32. szám POPsaROCK -Lemezfülelő



OSSIAN: EMBERI DOLGOK (Hungaroton-Stone Music 1993)


Bevallom, soha nem voltam fanatikus Ossian-rajongó, de amit Paksiék az “Ítéletnap” óta csinálnak, amellett nem lehet csak úgy egyszerűen elmenni. A “Kitörés”-ig hatalmasat fejlődtek és sokan (én is) feltették a kérdést, hogy tudnak-e még ezután is meglepetést szerezni. Most itt a válasz: az új album, az “Emberi dolgok”

“Ez az album a Föld legintelligensebb és legveszélyesebb élőlényéről, az emberről szól, aki csodálatos dolgokra és a legnagyobb aljasságokra képes. Igyekeztünk ezt a lemezt olyan sokszínűre varázsolni, mint amilyenek, mi emberek vagyunk: Szerelem, Gyűlölet, Alkotás, Pusztítás. Végletesen komoly dolgok és laza őrület. Reméljük, hogy ebben a folyamatosan változó, értékeket vesztett, egyre kaotikusabb világban sikerült egy kevés maradandót alkotnunk” – olvashatjuk a borítón.

            A zene nagyon jól passzol a szövegi mondanivalóhoz. Most nem azt mondom, hogy ez az album a tökéletesség szimbóluma, vannak gyenge pontjai, de tényleg maradandó értékeket hordoz. Nagyon változatos nóták kerültek szalagra. A hard rock témától (“Átverés”) a klasszikus heavy metalon át (“Menetelés a vágóhídra”, “Vad bolygó”) a thrash brutalitásáig (“Betelt a pohár”) minden akad. Idáig szokatlan vokálozás hallható a “Menetelés a vágóhídra” és az “Emberi dolgok” című számokban. Van egy nagyszerű öngyilkosság-ellenes nóta (“Őrizd meg a lelkedet”), amelyben Tobola is főszerephez jut egy dobszóló erejéig. Aztán itt van a “Ki véd meg? (Kelet-Európai rocksztár ballada)”, amelyet Paksi úgy ad elő, hogy az embernek a háta borsózik tőle. Erről a dalról akaratlanul is Radics Béla jut eszembe, mintha az ő emlékére íródott volna. A srácok eddig se sokat tapogatóztak, ha balladáról volt szó, most is egy nagyszerűvel rukkoltak elő: “A szerelem országútján” cíművel, amelyet még színesebbé tesz a hegedűkíséret. A “Kihozta belőled…”-et Zoli énekli egészen más hangon, mint amit eddig megszoktunk tőle és persze szerepel benne Vörös Gabi is egy kis hörgéssel. Felkerült a lemezre egy MTV-ellenes nóta is (“Betelt a pohár”), amely lehetne egy kissé dühösebb hangvételű. Ennek a számnak a végén a fiúk egy kis techno-témát is felvonultatnak, amely átcsap az albumot záró “Szavak nélkül” c. instrumentális számba.      

Már csak egy kérdés marad: Mi lesz a következő lépés? Értékelés: 8/10
 SCHERVENKA R. ENDRE