Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

SEPTICMEN: Negative (2007)

 megjelent: Rockpolis / RM Média

SEPTICMEN: Negative (2007)

(Edge Records)

 Még 2007 végén dobta piacra a Septicmen a Negative névre keresztelt nagylemezét, ami a negyedik, törvényes úton beszerezhető vérig thrash várpalotai hanganyag (a három demót leszámítva).

 A Negative album huszonegy tételt foglal magába. Tulajdonképpen tízenegy vadiúj Septicmen dalról van szó, melyből tíz angol és magyar szövegű változata lelhető fel a korongon, valamint a tizenegyedik, a Twin flowers/Iker virágok, instrumentális határvonal az angol és magyar rész között.

 

Hogy egy auditív képet festhessünk a Septicmen-ről,  Testament, Kreator, Slayer színeket kellene használjunk. De azért ezzel még nem volna meg a teljes portré. A Septicmen esetében nem beszélhetünk majmolásról (az igaz, hogy Testament-es és Kreator-os irtózatok kísértenek). A Testament elemek nem csak a vastag riffekben élnek, hanem szépen ott vannak a bőgő megszólalásában is, ami engem nagyon megfog. A vokál az nem annyira Chuck Billy-s, inkább a Tom Araya-ra jellemző ordítások és szaggatott, kevés dallamba öltöztetett előadásmódjának hatása érződik. A vokál részen még csak annyit, hogy néha egy kissé érződik, hogy Korcsmár Gyulának erőlködnie kell annak érdekében, hogy megtarthassa a kívánt hangszínt, ami néha leveszi az ember figyelmét a gyilkos thrash témákról.

A gitárok egy pillanatra sem lazítanak. A vontatottabb riffeket gyakran felváltják a Rain in Blood-féle tekerések (pl. Elátkozva/Cursed), persze Király Karesz virtuóz szólói mellőzve vannak (az Az igazság természetessége/Nature of truth dalban megkísérelnek egy efajta merényletet). A Testament és Slayer duett már az albumot felkonferáló Színek/Colors tételben jól megfigyelhető, ahol döng a bőgő, gyilkolnak a gitárok (a dob nem nagy jelenség – a felvételeken még Kulcsár József püföli a bőröket -, de ahová oda kell ütni, odavág rendesen). És néha mintha Pantera-s elemek is felütnék fejüket egy-két helyen (pl. Elátkozva/Cursed, Utolsó lépés/Final step). Mint azt már mondtam, nem coverband-ről van szó (hogyan is lehetne, hiszen már ’93-ban ezerrel nyomult a Septicmen). Az igaz, hogy a fent említett zenekarok jelen vannak az album egyes mozzanatában, de a nyers megszólalás, a gördülékenység, a karcosság az, ami a világthrasherek listájára felírta/felírja a Septicmen nevet.

 Dallista:

1. Colors / Színek
2. Dying animal / Haldokló állat
3. Final step / Utolsó lépés
4. Cursed / Elátkozva
5. Nature of truth / Az igazság természetessége
6. Gravitation / Gravitáció
7. Human in terror / Emberi terrorban
8. Open your eyes / Nyisd ki a szemed /
9. Slave to depth / Mélység rabjai
10. Mediashit / Propaganda
11. Twin flowers / Iker virágok

sebesi