Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

HELLOWEEN, PROSPECT, ANTRACT Bukarest 2006. jan. 28. – Polivalenta Csarnok



megjelent: Rockpolis / RM Média
HELLOWEEN, PROSPECT, ANTRACT
Bukarest 2006. jan. 28. – Polivalenta Csarnok

            Úgy néz ki, hogy nálunk is (Románia) beindult a nemzetközi bandák koncertdömpingje. Csak bírja a csóró ország rockerseregének a zsebe…Ha jól emlékszem akkor ez volt az első olyan koncert ebben az országban, amelynek a promoválása az esemény előtt jó féléve már elkezdődött és a jegyek is beszerezhetőek voltak elég kedvezményes áron.
Végre talán a szervezők is felnőnek a nemzetközi szintre és nem a véletlenre bízzák a rendezvényük sorsának alakulását. Nagyjából minden a kiírt programnak megfelelően alakult. Kapu/ajtó nyitás 18:00 órakor. Ezt azért hamarabb meg lehetett volna kezdeni a hidegre való tekintettel és azért, hogy egyes érdeklődök ne maradjanak le az első zenekarról. Mindezek ellenére a tájainkon megszokott félórásnál nagyobb időcsúszású kezdés, csupán pár percesre sikeredett és máris élvezhette a nagyérdemű a bukaresti Antract műsorát. Ezt a zenekart volt alkalmam kétszer is látni (lásd Dio, illetve Metallica koncertbeszámolóimat). Mit mondjak?
Az Antract mindig a rockzene előterében uralkodó trendeknek próbál(t) megfelelni. Jelenleg HIM-es korszakukat élik, az említett zenei világba belecsempészve némi romános elemeket. A cucc átszerelése után következett a szlovén Prospect. Ezidáig erről a zenekarról nem sokat lehetett hallani a “szakmában”, de nekem kellemes meglepetést okoztak és nemcsak azért mert előadtak egy különleges egyveleget – Black Sabbath: Paranoid/Iron Maiden: 2 Minutes To Midnight/Dream Theater: Pull Me Under – hanem mert a saját szerzeményeik is a helyén voltak. A monumentális billentyű szőnyeg, a gótikus/atmoszférikus ízeken kívül adott valami filmzeneszerű hangulatot a dalaiknak, a gitártémák pedig a power-progresszív metal határait súrolták.
Az átszerelési szünet után az AC/DC For Those About To Rock című dalának egyre hangosabb bejátszásával (amely már-már a fájdalom küszöböt súrolta) + egy Helloween intro után a csapat, legújabb albumának, a Keeper III.-nak (The Legacy) a kezdő nótájával a King For a 1000 Years-el indított. Ezután rögtön jött az Eagle Fly Free, ami még Kiskével készült ’88-ban. Itt kiderült, hogy Andi Deris bármilyen jó énekes is, a Kiske témákkal nem tud megbirkózni. A későbbiek során még a vele készült daloknál is volt ének probléma (Mr. Torture). A showt igazából a basszusgitáros, Markus produkálta a dobos Dani-vel, amikor ez utóbbi dobszólójánál egy gyerekméretű dobszerkón próbálta Dani-t utánozni, de mivel nem igazán „sikerült” neki, ezért a végén a cájgot tetetett haraggal szétverte. Persze a dobos is „visszapofázott”, amikor Sascha adta elő gitárszólóját, mivel Dani egy miniatűr gitárral a nyakában jelent meg a színpadon és megmutatta, hogy ő is tud tekerni. Mindent összevetve egy profi bandához mérten jól megszervezett koncertnek lehetett tanúja az aki a farkasordító hideg ellenére vállalta az utazás nyavalyáit, mert azért a közönségnek kb. felét a vidéki rockmanusok tették ki.
A dalok sorrendje:Intro, King For A 1000 Years, Eagle Fly Free, Hell Was Made In Heaven, Keeper, A Tale That Wasn’t Right, dobszóló, Occasion Avenue, Mr. Torture, If I Could Fly, gitárszóló, Power, Future World, The Invisible Man, Mrs. God, I Want Out, Dr. Stein.
esch