Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

FÉLSZIGETI PILLANATKÉPEK - Marosvásárhely – Félsziget – 2005. július



 megjelent: Rockpolis / RM Média


FÉLSZIGETI PILLANATKÉPEK
    Marosvásárhely – Félsziget – 2005. július

A Félsziget, a Hajógyári Sziget kisöccse, idén harmadjára került megrendezésre Marosvásárhelyen, a Weekend telepen. Évről-évre színvonalasabb kezd lenni, már ami a nemzetközi felhozatalt illeti. Viszont a programok összeállításánál még vannak bakik, itt elsősorban a zenei programokra gondolok, mivel jószerével csak azokon vettem részt, időhiány és az agylágyító kánikula miatt. Így tehát csak pillanatképekben fog felvillanni a félszigeti feeling.

Mivel az első nap semmi izgalmasat nem kínált számomra, második nap zarándokoltam el a fentebb megnevezett helyre. Rögtön a kolozsvári Altar thrash metalja talált mellbe. Az Altar a ‘90-es években volt igazán sikeres Románia szerte, aztán a XX. század végére, a XXI. század elejére megfáradni látszott a dolog, pár éve azonban ismét teljes erővel nyomulnak Andy Ghost-ék. Az Altar kellőképpen bemelegítette az Ossianra érkezet fémszívűek hallójáratait. Nem tudom, hogy kinek, vagy minek köszönhető, de Paksi Endréék félórával hamarabb kezdtek a meghirdetett programnál. Így elég sokan voltak akik lemaradtak az Ossian show elejéről, mivel a hátsó színpadnál (Maros színpad) épp Charlie “whiskyzte” a hallgatóságot/nézőközönséget. A koncert végére azonban  rengetegen összegyűltek, szerintem az Ossianra többen voltak kíváncsiak, mint a két nap múlva fellépő, agyon ajnározott Tankcsapdára. A Ossian kb. 2 órás programmal vitte a metal mennyországba a fémszívű rock katonákat, magányos angyalokat, az éjféli lányra várókat. A legtöbb közönségkedvenc Ossian nóta ott volt a Félszigeten, ahol igenis van igény  a metal zenére, nemcsak a média által felkarolt sztárcsapatokra. A közönség nem igazán akarta leengedni Endrééket, de megértettük, hogy másnap a csapatnak 800 km-re odébb van fellépése, így a Mire megvirrad (egyik személyes kedvenc Ossian dal) méltóképpen zárta ezt a fergeteges bulit.
A harmadik nap sem volt metal mennyország, így fül- és agytekervény kímélés gyanánt menedéket leltem a hátsó színpadnál a jó öreg Hobo Blues Band társaságában.
Szombaton a Mercedes Band-re érkeztem a helyszínre. Mercedesék sepsiszentgyörgyiek, ők a jó öreg hard rock gyökerekből (Deep Purple, Led Zeppelin, stb) táplálkoznak, saját számaik mellett a nagy öregek slágereit is beépítik repertoárjukba. Utánuk következett a temesvári Quo Vadis, akik szintén blues alapú hard rockot játszanak már nagyon régen. Ez az a csapat amely jóval több sikert megérdemelne, de sajnos ez az ország (Románia) nem igazán kedvez az igényesebb zenét játszó együtteseknek. Ezután jött a sztár Tankcsapda, akik rengeteg embernek csalódást okoztak. Félreértés ne essen, ez nem az én véleményem. A koncert után több ismerőssel is találkozva, mindenik csalódottan húzta el a száját amikor szóba került, hogy kinek hogy tetszett a ‘csapda. Lukácsék után Deák Bill Gyula vette birtokba a színpadot (első-, Weekend színpad). Az öreg Bill megmutatta, hogy hogyan kell még mindig nyomni a Kőbánya bluest, meg a nagy Radics nótát a Zöld csillagot. Persze volt emlékezés is a magyar gitárhősökre, az ős P.Box dallal, A zöld, a bíbor és a feketével. Szerintem ezután következett a legnagyobb program összeállítási baki, mivel ennyi rock-, blues banda után, erre a színpadra marhaság volt betenni egy rap-, gankszta szövegelő masinát (vagyis masinákat, mivel ketten voltak +  a DJ aki a bakeliteket nyúzta), hogy utána ismét egy kevésbé ismert, de fantasztikus blues alapú hard rockot nyomó csapat vegye birtokába a színpadot. A Midnight Express-rõl van szó, akinek frontembere nem más mint Totu Rares, aki a kolozsvári gyökerekkel rendelkező Trans Express frontembere (gitár, ének), aki évekig Budapesten élt és akinek annak idején A hosszú út című dala rajta volt egy Hammeres Demonstráció kazettán, amely nóta fel is csendült a Félszigeten. Jelenleg Rares Bukarestben él…
A Félsziget utolsó napja számomra egyet jelentett az Apocalypticával, ezért abban az agybomlasztó kánikulai hőségben nem is érdekelt más csapat, így a sörsátrak jótékony árnyékában vártuk, hogy a színpadra lépjenek a finn cselló-metalosok (ezt a megnevezést valamelyik újságból szedtem, szerintem találó :)). Nem is okoztak csalódást Paavo-ék. A saját szerzeményeik mellett elhúzták a nagy Metallica slágereket is, amelyekre (és nemcsak) eszeveszett headbangelés volt fent a színpadon és a nézőtéren egyaránt. A jól ismert Metallica nótákra nagyobb éneklést vártam volna el a közönségtől, én mindenesetre még másnap is rekedten dúdorásztam az Enter Sandman, Master Of Puppets sorait.
A sok pletyka ellenére jövőben is lesz Félsziget és a helyszín ugyanaz marad, vagyis: Marosvásárhely, Weekend telep.
Sch-R-E