Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

MESSENGER: Isten tervez, ember végez (2008)

 megjelent: Rockpolis / RM Média

MESSENGER: Isten tervez, ember végez (2008)

(Sz.K.)

 Egy immár 16 éves kaposvári zenekar ötödik nagylemezéről beszélünk. Azt nem tudom, hogy ez egy amolyan metalista válasz vagy sem a Tankcsapda Az ember tervez lemezére, de az biztos, ha az lenne, akkor jó kis primitív döngölést kaptak volna a páncélosok.

Tehát a Messenger Isten tervez, ember végez 2008-as korongjáról beszélünk. Azt már a legelején le kell szögezzük, hogy ebben az esetben egy nagyon súlyos riffekből, gyilkos bőgőjátékból, erőtől duzzadó vokálból és fékezhetetlen dobagresszióból építkeznek a dalok.

 Első hallgatás után az emberben keltett nyers hangulatot, mintha a Voivod okozta volna egy kicsit belassított tempóval. Az album hangzása jó vaskos, mégis minden hangszernek megvan a maga tere, úgy a gitároknak, mint a torzított basszusnak, ami néha kegyetlen alapot ad a zenei képnek. A gitárok szaggatott, de biztos tempóban adják meg Battyányi Péternek az alaphangot, akit marha erős hangszálakkal ajándékozott meg az élet mestere. Az igaz, hogy eleinte úgy tűnt, mintha külön erőfeszítést jelentenének számára a kellően erős Tom Araya-s ordítások produkálása. No, de most már hiszem, hogy Péter élőben is hasonlóan tudná előadni dühét.

 Úgy gondolom nem érdemes darabjaira szedni minden tételt, mert nagyjából ugyanaz a recept szerint vannak összeállítva, de különböző módon elkészítve. A hozzávalók: méregerős, jó régi (amolyan old school-os) thrash zeneízesítő, egy adag düh, egy csipetnyi Sepultura hatás, és mindezt összekeverjük négy zenésszel egy jó nagy metal tálban, hogy hangosan szóljon. Az eredmény tételenként valamiben mindig különbözik, hol a középtempós ritmus érződik jobban (pl. Ember pusztít), hol az egyszerűbb gitárjátékok hatására helyeződik a hangsúly (pl. Káosz), hol a kalória van a főszerepben (pl. Imádkozz), és van ahol a halálbiztos méreg a hatóanyag (pl. Fegyver).

 Biztos vagyok abban, hogy az Isten tervez, ember végez lemez (borítóval együtt) felírta magát a világthrasher listára. A továbblépéshez (a szerencse, a pénz stb. mellett) talán már csak az angol nyelvű verzió hiányzik (még akkor is, ha a szövegek nem éppen a szépirodalmat gazdagítják).

 8+/10 

sebesi