Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Egy kis cirkuszolás a Robinzon Cirkusz nevű táncdal zenekarral

  megjelent: Rockpolis / RM Média

Egy kis cirkuszolás a Robinzon Cirkusz nevű táncdal zenekarral

 2004 nyara óta egy újfajta cirkusz rója Magyarország útjait. A cirkusz előadói húrokon extrémkednek, derűn szaltóznak és dallamokban piruetteznek. A cirkusz igazgatójának, Spanyiel „Spanyi” Péternek, értékes idejéből raboltunk egy interjúnyit. A végeredmény:

 1.   Amikor megszületett a zenekar, a Kismalac nevet kapta. Azóta Robinzon Cirkusz névre átkereszteltétek a bandát, és mégis többször fel/kihasználjátok a Kismalac-ot. Ez valami kult dolog?

 Először is üdvözlet Mindenkinek a Cirkuszból!! No, a „Kismalac” az amolyan munkaneve volt a zenekarnak egy ideig, és hát nem volt biztos, hogy az lesz a végleges. Aztán amikor a Kistehén zenekar beszaladt a köztudatba, akkor biztos lett, hogy nem az lesz.


Kult-nak talán túlzás lenne nevezni, de egyébként valóban vonzódunk ehhez az állathoz. Esszük, feldolgozzuk, szimbólumként használjuk, azaz szeretünk disznólkodni.

 2.   A múlt év végén hoztátok napfényre az első nagylemezeteket. A dalok már korábban is készen voltak, vagy csak mostanra állott össze egy albumnyi hanganyag?

 2004 nyara, azaz megalakulásunk óta gyűltek a nóták. 2005 évvégére, amikor is bemutatkoztunk a nagyérdeműnek, 12 komplett szám volt. Ez 2006-ban 23-ra nőtt, ebből válogattuk ki az arra érdemeseket a lemezre.

 3.   Fontos dolog, amit a lemezről tudni kell?

 Az előbb említett 23 dal mindegyikét a szolnoki Denevér Hangstúdióban Cserfalvi „Töfibácsi” Zoltán irányításával rögzítettük. Ezekből – nem kis vajúdás, kompromisszumok árán – választottunk ki 15-öt, illetve kapott az anyag egy intrót, outrót. Remek húzásnak bizonyult Havancsák Gyula mestert felkérni a borító megtervezésére, kivétel nélkül mindenki dicséri a szalonnázó disznónkat.

 4.    Milyen érzés volt először kézbe venni a Lilöpig Fíling-et?

 Tudnotok kell, hogy a lemez tavaly novemberben jelent meg az akkor még regnáló Rockinform magazin CD mellékleteként. Úgyhogy én egy újságárustól vettem meg az első példányomat, később kaptunk promó lemezeket a Hammer Records kiadónktól. Háááát .... marha jó érzés volt így is a saját szarunkat kézbe venni. Percekig nézegettem a kis gusztustalan korongot, annyira szép volt!!!

 5.   Hogyan fogadta a nagyközönség?

 Az előbb említett módon ment a terjesztés, és a kiadótól kapott infó alapján kb. négyezer példány ment el. A fogadtatásról annyit, hogy a közönségtől, a „zsűrítől” igen kellemes, néha már-már zavarbaejtően jó visszajelzéseket kaptunk. Az ún. szakmától is abszolút pozitív dolgok jöttek vissza. Még brutális vasevő metallisták is dicsértek, bizony!! A lemezkritikusok lemezkritikáit el kell fogadnunk, nem tudom hány helyről jött ilyen (kb. 10). A legtöbb dicsért és méltatott, nagy fikát nem kaptunk. Egy recenzor – saját(!) leírása szerint – végig sem hallgatva az anyagot, értetlenkedve „értékelt”. Hát olyan is lett. Ti nagyon faszásat írtatok, úgyhogy Titeket szeretünk!!! hahahaha

Annyit még, hogy közhely ide, vagy oda, a legfontosabb a Közönség!! Minden szempontból!! (apropó, egy közlemény: 19 éves félvér kislányt szívesen örökbe fogadunk.)

 6.   A Robinzon Cirkusz dalok spontán jönnek létre, vagy céltudatosan lementek próbálni és addig tekertek, amíg összeáll egy teljes tétel?


 
A dalszerzési munka (huh, ez szépen hangzik) az esetek döntő többségében az alábbiak szerint megy:

- Spanyi zenét otthon kitalál, már minimális hangszerelés

- próbán zeneileg kóstolgatás, jammelés, továbbá ritmikázás, dinamikázás sok-sok ötletbörzével

- Szebi szöveget ráilleszt, a kialakult szerkezet bepróbálása, további hangszerelések

- énekes próbák, és kb. ekkora készek a szólók, szólamok

- stúdió (opcionális), végleges hangszerelés

- öröm, berúgás

 7.   A www.robinzoncirkusz.hu oldalon a Lilöpig Fíling album dalszövegein kívül  még rengeteg próza olvasható. Mi a helyzet ezekkel a dalokkal?

 Valóban, a ki nem adott 8 dal szövege is megtaláható ott. Koncerteken néha-néha ezek közül is játszunk. Megvan a hosszútávú tervünk, hogy  mi lesz a sorsuk (kiadás/feledés homálya), de – egyenlőre – ez még titok. (Lehet, hogy mi sem tudjuk!!??)

De, ha már a szájbertér szóba jött. A fenti a hivatalos honlapunk, a Fanszőr Hompédzs-ünk pedig a www.robinzon.try.hu, melyet egy kedves őrült fanunk, Stefán a Dög szerkeszt. Mindkét oldalra várjuk kedves közönségünket, láthattok, hallhattok egy kis vidám gecizést a Világgal!

 8.   A szövegek nagy részét Szeberényi Attila költi/írja. A zenekar teljesen egyetért, azonosul Szebi szövegvilágával?

 Teljesen egyetért, és azonosul. Amúgy bármelyikünk írhat szöveget és zenét is persze. Tehát nincsenek ezek eleve elrendelve. Csakhát ... lusta faj a rokkista.

 9.   A Lilöpig -en rengeteg hangszert szólaltattok meg különböző zenei stílusokban. Mesélnél egy keveset a RC zenei világáról?

 De tényleg csak keveset (hahaha)! Szóval: a Robinzon Cirkusz-t a Világ tette ilyenné! Ezért: NYERS MINDENBELEFÉR ZENÉT játszik NYERS NEMMINDEGY SZÖVEGEKKEL.

 10.       Ha a sikeretek és népszerűségetek kulcsa a nagymellű csajokkal megpakolt klipek lennének, élnétek a lehetőséggel?

 Értem a célzást ám!! Nos, azon a bizonyos videoklipekkel telepakolt weboldalon mi is fent vagyunk az első, hivatalos klipünkkel, a Disco-val, íme: https://www.youtube.com/watch?v=PLSDidr6KYI

De! Ezek a leányzók a mi rajongóink, nincs nagy mellük és elvállalták az úgynevezett „diszkóspicsa” szerepkört, pedig nem azok. Amúgy pedig a közönségünket, illetve akik remélhetőleg azok lesznek jóval többre tartunk, minthogy beszarjanak egy: kabrióautó-szilikózismellek-naplemente-üzemcsarnokmarshalokkal-sivatagsziklákkal ......stb.

című, kezdetű videókliptől.

  11.       Ha belenézel az RC jövőjébe, mi látsz, ill. mit szeretnél látni?

 A vén, köszvényes ujjú, enyhén fosszagú javasasszony a jövőbelátó gömbjében egy osztályfőnöki órát lát úgy 2150-ből, ahol a tanárbácsi az emberről és a humanizmusról beszél. Természetesen a gyerekek halálra unják magukat, többen a mikrocsip pirszinges orrukat túrják, mások neutrongázt finganak egymás orra alá, a lányok a körmükbe szerelt billgécekkel csetelnek. Egyszercsak valami különös zaj szűrődik be az elektronzsilipeken keresztül: egy cirkusz propagálja magát. Zenével! A gyerekek még nem láttak, hallottak ilyet, mindannyian a személyi periszkópukon keresztül kinéznek, és elcsodálkoznak. Van ilyen: az ember tud szórakoztatni és szórakoztató lenni!!?? Amúgy nem nagyon foglakozunk a jövővel, mert elég dolgunk van még a jelenben. Még ennyi magaslabdát!

 Kérdezett: Sebesi Attila