Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Total Hard in Transylvania - Sepsiszentgyörgy/Marosvásárhely

megjelent: ÚJ IDŐ 2002 Zenebona

Total Hard in Transylvania
- Sepsiszentgyörgy/Marosvásárhely -

 Az erdélyi rockerek zsebét alaposan megviselte április első két hete, hisz a bolondos hónap első hétvégéjén a rock katonái újra nyergeltek az Ossián és a Nevergreen parancsára, aztán 19-én és 20-án a keresztes vitézek tankra szálltak a Moby Dick és Tankcsapda hívó szavára. Ez utóbbi két csapat egy rövidebb hadjáratot is folytatott a marosvásárhelyi Defender társaságában, amely portya a Total Hard in Transylvania név alatt futott.

Szerintem a sepsiszentgyörgyi  állomás azt az alcímet is kaphatta volna, hogy: "Ha zajt akartok akkor kaptok" mivel a nagy zaj masszán kívül egyéb nem nagyon hallatszott, csupán a Moby Dick programja alatt szólt a cucc úgy-ahogy, de még ez sem súrolta az élvezhetőség alsó határát sem.
Április 20-a Marosvásárhely: a Defender hazai pályán lévén, a saját power metal zenéjükért már nagyobb ovációt kapott mint előző este. A Poison (Alice Cooper), Enter sandman (Metallica), Jump (Van Halen), Highway star (Deep Purple) feldolgozások mindkét helyen ugyanolyan kitörő lelkesedést váltottak ki a közönségből. Érdemes figyelni a Defender további tevékenységét.
A Moby Dick 6 év után ismét jött és győzött. Igaz, hogy a doboknál már nem Hoffer "Hofi" Péter ül, hanem a Strong Deformity-s Bertalan, de ő szintén olyan gyilkosan hozza a moby dickes témákat mint elődei. A Fehér Bálna erdélyi közönsége most is hálásan fogadta Smiciéket és nemcsak azért mert ők az egyik olyan magyarországi metal fogat, amely már negyedik turnéját bonyolította le Erdély szépséges tájain, hanem mert a társadalom-, hatalomkritikus szövegeik nálunk kétszer olyan súllyal bírnak mint Magyarországon. A zenekar színpadi munkáján cseppet sem érződött, látszott az utóbbi 3-4 év szünete. Ugyanolyan intenzíven jöttek a nagy "slágerek" (Fejfa helyett, Múló álom, Romlott rendszer, Ilyen ez a század, Good bye, Körhinta, A politikus, Ugass kutya, Keresztes vitéz stb.) mint 6 éve. A hangzás Vásárhelyen sem volt toppon. Itt hadd jegyezzem meg azt, hogy az Ossian/Nevergreen kolozsvári buliját egy székelyudvarhelyi cég hangosította és mérföldekre jobb volt a hangzás mint a Total Hard in Transylvania esetében.

Az előre borítékolt sikere a Tankcsapdának mindkét helyen elmaradt. Csupán csak a klipes nóták váltottak ki a közönségből nagyobb lelkesedést, pedig Lukácsék becsülettel nyomták a "mocskos" r'n'r-jukat. Ebből talán az látszik, hogy az ifjabb rock generáció már  felületesebben hallgat zenét, sokkal jobban manipulálható a TV-k és kereskedelmi rádiók által. Vagy talán az erdélyi rockerek kissé konzervatív hozzá állása a dolgok menetéhez, nem hozta el a kívánt sikert? No, meg hol voltak a rockesteken Tankcsapda dalokat követelő "rajongók"? De szerintem a rossz hangzás is hozzájárult a kisebb sikerhez, mert Vásárhelyen sem szólt, még csak "domb" minőségben sem, a 10 tonnás kamiont megtöltő cucc.
A jövőben pedig a koncertek sűrűségére is oda kell figyelni, hisz az ennyire egymás után szervezett bulikat az erdélyi közönség anyagilag nem nagyon bírja.
                 SchEndre