Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

“Most csöveseket használunk…” - beszélgetés Lukács Lászlóval, a Tankcsapda énekes-basszusgitárosával

megjelent: ÚJ IDŐ 2002 Zenebona 
“Most csöveseket használunk…”

- beszélgetés Lukács Lászlóval, a Tankcsapda énekes-basszusgitárosával -

Az április 20-ai Total Hard in Transylvania marosvásárhelyi állomásán, a Sportcsarnok egyik öltözőjében fogadott 3-4 firkászt és kb. ugyanennyi rádióst a Tankcsapda frontembere, Lukács László. Az ott elhangzottakból szemezgettem egy "tankra" valót.

- Tavaly nyáron játszottatok utoljára Erdélyben, a Székelyudvarhely melletti Szejke fürdőn. Dióhéjban foglald össze, hogy mi történt azóta az együttessel.
L.L: Az elmúlt egy évben elég sok fellépésünk volt. Idén februárban újra kiadásra került a '89-es Baj van című demónk, tavasszal pedig a tavalyi lemezünk, az Agyarország - az együttes életében először - az Arany Zsiráf díj modern rock kategóriájának a győztese lett.
- A tavalyi szejkei Diáktalálkozó közönsége mennyire volt más és egyáltalán az erdélyi közönség mennyire más mint a magyarországi törzsközönségetek?
L.L: A tavaly nyári fesztivál közönsége roppant lelkes volt. Tegnap este pl. a sepsiszentgyörgyi közönség közel sem volt olyan lelkes. Nem voltak rosszak, mert énekeltek, táncoltak, szerették a zenekart... Nyilvánvalóan ehhez hozzájárult az is, hogy Szentgyörgyön még kóla sem volt, nemhogy sör, ami spanolhatta volna a közönséget...
- Szó volt a mainstreamről, a klipekről, hogy ezek a dolgok mennyire eltudnak  "csábítani" egy rockzenekart. Szerinted nem jelent az problémát, hogy sokan vannak akik csak a klipes dalaitokat ismerik, holott vannak még más nagyszerű nótáitok?
L.L: Lehet, hogy a lemez többi dalát nem is ismeri, csak egyszerűen kíváncsi volt és eljött megnézni a koncertet. Mi nem teszünk különbséget olyan rajongók között akik csak a klip slágereket ismerik, meg azok között akik kemény fanatikusak és az összes szöveget ismerik elölről-hátulról, oda-vissza. Nekünk mindenki közönség, mindenkinek ugyanolyan lelkesedéssel játszunk.
- Egyszer Tanktrapp név alatt kiadtatok egy Cause for sale című anyagot angol és spanyol nyelvre fordított Tankcsapda dalokkal.Mennyire próbáltok kitörni Magyarországról?
L.L: Annak a lemeznek konkrét folytatása nem lesz. Az akkor egy kísérlet volt, demónak szántuk, amivel igyekeztük promoválni magunkat külföldön, azokon a helyeken ahol a magyar nyelvet nem értik. Nyilvánvalóan fogunk még angol nyelvű felvételeket készíteni és az is biztos, hogy jobbak lesznek mint a Cause for sale-n hallható felvételek.
- Szerinted egy magyar együttesnek milyen esélye van a nyugati piacon?
L.L: Ha komoly áttörésre, gondolsz akkor semmilyen...
- Mikorra várható új lemez?
L.L: Egyelőre most ott tartunk, hogy turnézunk, ami az augusztus eleji Diákszigeti fellépésünkkel ér véget. Utána tartunk egy kisebb szünetet. Az Agyarország lemez óta nagyon sok dal készült fejben, gitáron, kazettán, tehát van egy rakás téma. Csak amikor turnézunk akkor nem szerencsés összekeverni az új dalok összerakását ezzel a tevékenységgel. Én azt mondom, hogy jövő ősszel lesz legkésőbb új lemez.

- Takáts Tamás egyszer azt mondta, hogy szerinte a két legjobb magyar dalszövegíró Lovasi András (Kispál és a Borz) a "világvége hangulattal", a másik pedig Lukács Laci a "csöves romantikával"...
L.L: Végül is régebb használtunk tranzisztorost, de most csöveseket használunk....
(Itt, a jelenlévő sajtósokból és a Tankcsapda stábból orkán szerűen tört ki a röhögés)
Lejegyezte: SchEndre