Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Demológia – Defender: Kőszobor

megjelent: ÚJ IDŐ 2002 Zenebona


Demológia – Defender: Kőszobor

A marosvásárhelyi Defender úgy élt az emlékeimben, mint aki Pokolgép és Metallica feldolgozásokkal szórakoztatja a rockereket, a saját dalai mellett

Április folyamán többször is volt alkalmam élőben látni/hallani őket, az Ossián és a Moby Dick előtt, most meg itt a Kőszobor című demójuk, amely hét dalt tartalmaz, a címadó pedig hat részből áll, amelyek betöltik a kazi teljes A oldalát. Ez a hat dal egy összefüggő rész, amelynek fő témája a szerelem, annak elvesztése, keresése; és ezeknek a dolgoknak az árny- illetve napos oldala, fájdalma, öröme az eldigitalizálódó világunkban.
A hatos fogat - Fülöp G. Imre szólógitár; Florin Suteu billentyűk; Fülöp Zsolt dob; Bodáli István ének; Fülöp Csaba basszusgitár és Danut Chiorean gitár - zenéje a power metál kategóriába sorolható be leginkább. Persze rengeteg más hatás is érhette a fiúkat, amúgy az egész demó fölött ott lebeg a Dream Theater szelleme. Pl. Fülöp Csaba bőgős színpadi kiállása olyan mint a John Myung-é, de a Szétszakadt álmok sétánya című instrumentális szerzeményükben basszusgitárján bemutatja, hogy nemcsak külsőségeket vett át a Dream bőgősétől. Pityi énekhangja Kalapács Józsi férfiasan érzelemdús hangjára hasonlít a leginkább, helyenként kalapácsos hajlításokat is alkalmaz.
Amely negatívumok mellett nem tudok elmenni - mindazok ellenére sem, hogy a demót a "hazai fülek"* felcsatolásával kagylóztam/kagylózom - az az, hogy a torzított gitárok hangszíne egysíkú, néhol bántó ahogy be van torzítva; főleg a lírai daloknál (Ördögi ajándék, Férfivér, Hazudj) kellett volna a torzítás mértékére figyelni. Egy-két szólót pedig nem ártott volna jobban kidolgozni.
Összességében tetszik a demó, sőt elmondhatom, hogy mindenik dal bejön, fenntartásaim csak a fenti problémák miatt vannak. Biztos vagyok benne, hogy több stúdióidővel és egy jó hangmérnökkel egy óriási erdélyi magyar power (nem túlzok, ha a progresszív jelzőt is megemlítem) metal anyag születne. Épp ezért, nem először kérem az erdélyi rockrajongókat, hogy támogassák - legalább azzal, hogy megveszik a kazettáit - az erdélyi magyar, magyarul éneklő csapatokat, hisz Értünk/Nekünk vannak, ők azok akik, ha ritkán is, de a határon túlra is elviszik/elvihetik a mi gondolatainkat. Pl. a Defender vendég lesz az őszi, nagyszabású Pecsa-beli Ossian bulin.
Hadd zárjam a soraim a Defender Én ott leszek című, zongorával/szintivel kísért, líraijának gondolatával:
"Tudod úton vagyok, de nélküled sohasem érkezek meg
Ez a sorsom, hát ne hagyj elvesznem.
...........................................................
Keress a dalban, én így üzenek,
Keress magadban, s én ott leszek"

                                                        Schervenka Endre
2018: ezen írásom hadd "szóljon" Bodáli Pityi emlékére.