Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Keresztes hadjárat Erdélyben - interjú Schmiedl Tamással

megjelent: ÚJ IDŐ 2002 Zenebona

Keresztes hadjárat Erdélyben
- interjú Schmiedl Tamással -


A Moby Dick énekes-gitárosát a marosvásárhelyi koncert előtt "szorítottuk", hárman-négyen sarokba. A kérdések záporoztak, Smici pedig állta a sarat... - Miért volt ez a 3-4 éves szünet a Moby Dick életében?

- Az az igazság, hogy belefáradtunk akkoriban, sok éven keresztül jelentettük meg a lemezeket, rengeteget koncerteztünk. Abban az időben a magánéleti dolgok mindenkit annyira elvittek a zenekartól, hogy nem igazán volt kellő idő, amit a csapatra tudtunk volna fordítani, ezért az együttes ügyei sem mentek úgy ahogy kellett volna. Így úgy döntöttünk, hogy szüneteltetjük a zenekart, minthogy a Moby Dick nevet kockára tegyük azzal, hogy kevésbé színvonalas produkciókkal állunk elő.
- Új dalok vannak születőben? Melyik album irányvonalát viszitek tovább egy esetleges új lemez megírásánál?
- Vannak ötletek, de most a zenekar készülő, kiváró állásponton van. Most sikerült úgy összekoordinálni a zenekari tagokat, hogy belevágtunk az erdélyi koncertekbe. Otthon is lesznek koncertek, május 11-én a PeCsában egy kiemelt nagy koncert és valószínűleg a magyarországi nyári fesztiválokon is szerepelni fogunk. Hogyha ez kellő töltetet ad a zenekarnak a folytatáshoz, tehát ezek sikeresen lezajlanak, akkor lesz folytatás. Valami olyasmit akarunk csinálni ami megfelelően megőrzi azokat a hagyományokat, amiktől igazából a Moby Dick Moby Dick lett. A szövegeink maradnak a társadalomkritikus, politizáló vonalon. A thrashes vonalat próbáljuk tovább vinni, természetesen egy kicsit modernebb hangzással, lehangolt gitárokkal. Idén biztos, hogy nem lesz új lemez. Jelen pillanatban mindenki szeretné, de nem akarunk minden áron. Most egyelőre azért jött össze a zenekar, hogy megcsináljuk elsősorban az erdélyi koncerteket és az otthoni koncerteket, a lemez jelen pillanatban másodlagos kérdés. Én személy szerint baromira szeretnék, rengeteg dal ötletem is van.
- Most már mindenki tudja, hogy a magyar metál triumvirátusnak az egyik tagja vagytok, a Pokolgép és az Ossian mellett. A 80-as évek végét és a 90-es évek elejét, amely aranykorszaknak volt titulálható a metál zenében, te hogyan láttad akkor?
- Azok gyönyörű évek voltak. A Pokolgép és az Ossian a 80-as évek közepén, végén élték igazán a fénykorukat. Akkor már a Moby Dick is létezett és mi otthoni környezetben, Győr-Sopronban, nagyon népszerű csapat voltunk. Lemezkiadási próbálkozásaink is voltak, csak akkor egy lemezkiadó volt, az MHV, aki az album kiadásunkat elutasította, hogy még nem találja elég piacorientáltnak a zenekart. Igazából nekünk akkor nyíltak meg a lehetőségeink, amikor '89-ben, Nagy Feró segítségével a legelső magánkiadóhoz, a Protonhoz, sikerült bejutnunk. Ott is jelent meg az első albumunk, amely óriási sikert aratott. Tehát itt volt az, hogy az MHV mennyire nem látta át, vagy nem akarta átlátni azt, hogy itt valóban piacképes zenekarról van szó.
- Minden olyan együttes, aki új lemezt ad ki és azt turnéztatja nagyon dicséri az új albumát, hogy most ez a legjobb, ez a legmodernebb stb... De mivel ti nem ez az eset vagytok, számodra melyik a legkedvesebb Moby Dick album?
- A Kegyetlen évek és az Indul a box.
- Mivel negyedszer vagytok erdélyi turnén, van-e különbség az itteni illetve a magyarországi közönség reakciója között?
- Az erdélyi közönség mindig lelkes volt, ebben aztán kivetnivalót nem lehet találni. Tulajdonképpen a magyarországi közönség is nagyon lelkes. A rock rajongók nagyon hálásak és nagyon kitartóak. Mivel ide ritkábban jutnak el zenekarok, ez mindig plusz töltetet ad a koncertek hangulatának, ebből a szempontból talán lelkesebb az erdélyi közönség.
- A sepsiszentgyörgyi koncerten érződött és látszott is, hogy a több évi szünet sem tudta berozsdásítani a Moby Dicket. Hogyan jellemeznéd a 4 év szünet utáni első bulitokat?
- A közönség frenetikusan fogadta a zenekart. Én nagyon bíztam abban, hogy a bulival nem lesz probléma ilyen szempontból, de azért nem számítottam ilyen kirobbanó sikerre. Engem meglepett ez a fogadtatás. A koncerttel meg voltam elégedve a zenekar részéről is, azért voltak bizonyos szempontból fenntartások, félelmek, hogy ilyen hosszú kihagyás után milyen produkciót tudunk nyújtani, de magunkat is és mindenkit sikerült meggyőznünk arról, hogy itt nincs semmilyen jellegű gond a csapattal. Azt hozzá kell tennem, hogy nagyon becsülettel felkészültünk és a felkészülés még a továbbiakban is folyik...
Lejegyezte: SchEndre