Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

FélSziget Fesztivál – Marosvásárhely, Weekend, 2006. július 26-30

megjelent: Rockpolis / RM Média

FélSziget Fesztivál – Marosvásárhely, Weekend, 2006. július 26-30


Ez is megvolt, mármint a 2006-os FélSziget. Ami legfőképpen jellemző a fesztre az az emberek jövés-menése a színpadok között,  a programok sokszínűsége és az, hogy még mindig esnek egy időre olyan koncertek a két színpadon (Weekend, Maros) amelyeket az ember fia szívesen megnézne, - ez az átka annak, hogyha valaki több zenei stílust kedvel - de mivel nincs klónozva így választhat: vagy végignéz egy koncertet valamelyik helyszínen, vagy pedig ingázik a két színpad között és bele-bele leskelődik az eseményekbe. A több fajta zenei stílust kedvelő nem feltétlenül mindig a szervezőket kell szidja azért, hogy olyan bulik esnek egybe amelyeket szívesen megnézne, hanem sokszor sajnos a zenekarok is rájátszanak arra, hogy borul a program és akkor a FélSzigetelő morfondírozhat azon, hogy hol is állapodjon meg.

            Adminisztrációs ügyek intézése miatt az első Maros színpados fellépő, Pofon 74, koncertjének csak a végére értem oda. Pofonékról annyit tudni kell, hogy a két frontember nemmás mint Béfé és TSz, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat oszlopos tagjai és ezzel a zenekarral azt akarják elérni, hogy ők legyenek a legrosszabb romániai magyar zenekar, egyébként az alnevük mutatja is ezt: romániai magyar fapados csődzenekar. Nos, ismerve a mai pop piacot nehéz dolguk van a fiúknak :). (SchEndre)
A hazai hardcore/thrash brigád egyetlen zavaró jelzője, a túlzottan sok Sepultura elem a zenéjükben, úgy általában semmi baj a Guerillas-szal, egy összeforrott zenekarról van szó, de nem a saját zenéjükkel nyomulnak.

Az idei FélSziget fesztivál első Weekend színpados fellépő zenekara a csíkszeredai Fading Circles volt. Power/prog. metal muzsikájuk egyre több állcsontot szakít le, és az ének is egyre szebb, erőteljesebb. Őket követte volna a színpadon Rudán “Torock” Joe és bandája, ha idejében megtisztelték volna jelenlétükkel az erdélyi közönséget. A felelőtlenségük és a műsorváltoztatási jog miatt a romániai rock/metal zene támpillér csapata, az Altar, játszott helyettük. Talán az idei fesztivál legjobb buliját hozta össze Andy Ghost. Ő aztán tudja, hogy mi az az attitűd. Az őket követő Gép buli rövid volt és száraz, zárónótájuk a magyarsláger, Himnusz, volt. (Sebesi Attila)
A Maros színpadon a Cargo nyomott le egy jó bulit. Látszott rajtuk, hogy a rádióbarátabb dalaik mellett, milyen jólesően játsszák a zúzósabb szerzeményeiket. Az énekesük is kitett magáért, kevés a román vizeken az ilyen jó torock és az sem mellékes, hogy magyarul is köszöntötte a nézőket. Az első nap utolsó Weekend színpados fellépője, a moldáviai Zdob si Zdub, nem győzött meg annyira, mint ahogy az elmondások alapján számítani lehetett a fergeteges bulijukra. Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba… (SchEndre)

A Hollywood Rose nagy csalódást okozott az elrontott Welcom to the Jungel-el és Paradise City-vel. Az énekes hozzáállása és lelkesedése példaképként lebeghetne a zenekar többi tagja, vagy bármely tribute zenekar előtt. (Sebesi Attila)
Július 27, csütörtök, 17:30 (Weekend színpad): fütyirohasztó meleg, Sziámi másodjára a Félszigeten. Müller Péter öregségét  két igen szép énekeslánnyal próbálta ellensúlyozni. Nem jó nem lenni, de nem jobb lenni sem. (Sebesi Attila)
Maros parti, világot jelentő deszkák: Nebo: volt megasztárosok zenekara funkys muzsikával. Kánikulai késő délután lazítani rájuk okés a dolog. (SchEndre)
A következő Spleen koncertet biztos, hogy kihagyom. A repertoárjuk változatlan, de ennek ellenére hibátlan: Queen és Depeche Mode. (Sebesi Attila)
Weekend aréna: a soproni Moby Dick hamarosan kérhetné a román állampolgárságot, annyit voltak az utóbbi időkben tájainkon. Egy intenzív best of fehér bálna program után át lehet sétálni a Maros színpadhoz, hogy a ’Dick okozta szürkeállomány ledörzsölést a Bikinivel frissítsük fel. D. Nagy találóan megjegyezte, hogy: „Ahogy fogyunk, úgy csökken a színpad”.
Vissza a Weekendhez, még hátra van a Tankcsapda és a Kumm. Tankcsapdán nagyon-nagy a tömeg és mindenki bulizik, a szatmárnémetiek pedig ígéretet kapnak az elmaradt ’csapda koncert pótlására. Kumm: emlékeimben egy sokkal alternatívabb/progresszívebb/avantgardosabb banda élt. Most mintha a Zdob si Zdub nyomában járnának.

Július 28, péntek: a Maros parton kezdem a délutánt, színpadon a Grant, a 80-as, 90-es évek ismert és népszerű pop-, rock slágereit játsszák, no meg pár klasszikust, mint pl. Sweet Home Alabama, frontasszonnyal az élen, még egy saját szerzemény is belefér a repertoárjukba. Ilyen kánikulában ráhangolódni a dolgokra megteszi. Ha pörgés kell akkor a Weekend színpadon ott a kolozsvári Los Pogos punk brigád, akik az 1000 fokra még tesznek szenet a tűzre, fel is rúgják rendesen a tarajosok a port a színpad előtti salak pályán. Alvin és a Mókusok ¾-ed órát késnek. Valahogy nem vagyok rájuk hangolódva, át a Maros partra, hadd lássuk mit produkál a Neoton Família, semmi extra a tavalyihoz képest, hacsak nem azt nézzük, hogy a tavaly a nagyszínpadon léptek fel Csepregi Éváék, az idén már csak a kisebbik jutott nekik, de ott is „teltház” van, dobszólónál kiszállok. Készülődés a The Rasmusra. Nagy a „móka” a küzdőtéren, a Tankcsapdán talán többen voltak. A finn srácok hozzák a formájukat a pop/rock/dark/love zenéjükkel. Az In The Shadows megasláger alatt egyszerre mozdul/lélegzik a nézőtér. Egy előzetes programot böngészve úgy néz ki, hogy Maroséknál LGT Tribute lesz. Oda érve kiderül, hogy a normális program szerint van még a Shukar Collective akik a medvetáncoltatós roma zenét fűszerezik hard dub, drum and bass elemekkel. Éjjel 1-kor ez már sok(k)…
Július 29, szombat: végre eljutunk a Humor fesztre is, a feszt után szombat délutáni gecizés következik pár ismert személyiséggel, Heti Hetes íze van, de itt nyolcan vannak. A Heti Hetes sem a kedvencem, így hát irány a mozi, néhány animáció és egy rövid film után a „belügyminisztert” is el kell hallgattatni. A Yesterdays már nyomja is progresszív muzsikáját a Maros színpadon, de az Icory is ropja a vásárhelyi hard core-ját a Weekenden. Nem marad más hátra mint felezni, vagyis vágta a nagyszínpadhoz lássunk/halljunk egy kis „énközepet” is. Mivel felezősnek indult a nap, ugyanolyan a folytatás is. Midnight Express a Marosnál, megvárom (a) A hosszú utat, aztán vágta a Weekendhez: Mercedes Band Led Zep feldolgozással lep meg, aztán jöhet a Sör blues. Maradok: jön a legendás Phoenix. (SchEndre)
Fogalmam sincs, hogy a Phoenix reneszánsz vagy barokk elemekkel díszíti zenéjét (mindkettő, sőt a folklórból is sokat merítenek – főszerk. megjegy.), de az biztos, hogy egyedi az amit csinálnak, és lenyűgöző az a látvány, amint az 50 éves rock-nagyapák keményen riffelgetnek. Megérdemeltek minden tapsot. (Sebesi Attila)
A Maros színpadon HBB, ebből a legendából is el kell csípni valamennyit. Hobo valami megjegyzés félét is tesz, hogy nem látja a zászlókat. Biza nagy divat lett mostanában a zászló lobogtatás. Mikor milyen nemzet fiai vannak a deszkákon olyan nemzeti zászlók lengenek. Mi lesz akkor ha netán egy erdélyi magyar zenekar ér el kisebb nemzetközi sikereket? Milyen zászlókat fog majd lengetni a szél egy hazai koncertjükön? Vissza a Weekendre, jönnek a Megasztárok. A nézőtér nagy része Megasztár lázban ég, mellettem valahogy elmegy az egész, akárcsak a TV műsor. Az én szememben mindig is azok a személyek az igazi tehetségek akik saját szerzeményekkel állnak ki a nézők elé és nem azok akik bármit is elénekelnek/eljátszanak. Saját szerzeményeik meg vagy lesznek, vagy a mindent felfaló kommersz média egyszerűen nem hagyja majd kibontakozni őket. A Yonderboi elég érdekes zenét játszik, az elektronikus kütyük mellett számos élő hangszer is helyett kap. Kár, hogy olyan későn léptek színpadra.
Igaz, megvártuk a Maros színpadon tiszteletét tevő Irist is, akik Râmnicu-Vâlcea-ról estek be, hajnali fél 3-ra, de akkor már nem csak ők voltak fáradtak, hanem többek között én is, de ettől függetlenül a közönség nagy lelkesedéssel fogadta kedvencét.
            Július 30, vasárnap: ezen a napon eső Isten is tiszteletét tette a városban, így a kolozsvári Seven, love metaljára kezdtem el a fesztivál utolsó napjának zenei felhozatalát csemegézni a Maros színpadnál, majd még maradtam egy csöppet az One jazzébe is belefülelni. Valahogy ez a nap is a két színpad közötti ingázásról szólt. Weekend stage: Buricul Pãmântului, Vama Veche, nem tettek nagy benyomást rám. Vissza a Maroshoz ahol az Autostop MS nosztalgiázott. Ez jól esett, csak épp azt nem értem, hogy Nagy Árkosi Árpád miért nem játszik legalább olyan tűzzel a Coverben is, mint ahogy tette azt Autostop-éknál? Weekend: Depresszió, már nagyon kíváncsi voltam rájuk, nem is okoztak csalódást, zúztak rendesen Halász Feriék, modern metaljukut vette is a közönség. Minden elismerésem a Depresszióé, de én maradok a kedvenc stílusomnál, a prog./power komplex metal különböző válfajainál. Nem vagyok nagy punk szakértő, de a The Toy Dolls mint show bejött. Ha már a napot a Maros színpadnál kezdtem fejezem is be ott jelszóval hátravonultam, ahol az Animal Canibals már pakolt is fel a színpadra. A sok zúzda után meglehetett nézni/hallgatni a kannibálokat is, annál is inkább mivel minden élőbe ment, így volt is egy rakás poénkodás, szöveg kifordítás a helyhez adaptálva és az sem volt semmi amikor Kukáék románul is köszöntötték a közönséget. Ganxsta Zolee és a Kartell ennél sokkal unalmasabb volt így lehetett is búcsúzni a Félszigettől és viszlátot inteni.
            Akinek inge a színes kavalkád annak mindenképp érdemes ellátogatnia néha a FélSzigetre. A változatos zenei programok mellett (amelyekből néha még sok is van) egyéb más érdekes szórakozási lehetőség is akad dögivel. Viszlát 2007-ben! (SchEndre)