Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

SÖRNAPOK



Ez jelent meg: Krónika 2003 augusztus 26 Zenebona-a pop/rock világ krónikája
 A “legigazibb magyarok” csápoltak
Csíkszeredai sörnapok Eddával

            Fergeteges koncertet adott a nagy múltú Edda Csíkszeredában augusztus elején, a városnapok utolsó estéjén. A régi slágereik mellett ízelítőt adtak készülő új albumukból, köztük elhangzott az eddigi talán legkeményebb Edda-szerzemény. A frontember Pataki Attila azzal is nagy sikert aratott, hogy bírálta a jelenlegi magyar kormányt, és a legigazibb magyaroknak nevezte a csíkszeredai közönséget.
            Sokat ígérő koncert zárta a csíkszeredai városnapokat és sörfesztivált augusztus első napjaiban. Harmadikán, vasárnap este fémszívűek serege várta, hogy színpadra lépjen a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar rockzenekara, az Edda.
            Az együttesről Pataky “dáridózása” idején nem sokat lehetett hallani, aztán felröppent a hír, hogy új album kiadását tervezik, melynek dalai fel is csendültek a Hargita lábánál. Egy kicsit el is sápasztott az a tény, hogy Pataky és csapata lemezbemutatót tart, mivel ott és akkor inkább bulizni volt kedvem, velük együtt énekelni a régi himnuszokat. Ezért a szörnyű hangzásra eleinte csak legyintettem, de azért mégis bosszantott, hogy a keverős a fülén ült. Így Alapi lenyűgöző gitárszólóit is nehezen lehetett élvezni. Az új dalok közül valamicske a Totál brutál című nótából maradt meg, az életben nem született még egy ilyen kemény Edda dal. Power metalos, thrash-ízzekkel fűszerezett hangzása miatt a mellettem állók is az állukat keresték a Tapstér kövezetén. Az új dalok blokkja után aztán volt össznépi egymásra borulás, mivel jöttek az Edda kezdeti sikereit megalapozó, a mai napig is a fiatalság életérzését tükröző slágerek: Elhagyom a várost, Fémszívű, Álom (funkys, swinges verzióban), A kör, Minden sarkon álltam már stb. Bár számomra kissé furcsa volt az, hogy Attis minden refrén után leintette a zenekart, aztán egy másik “vezérintésre” ismét belevágtak a refrénbe, amolyan dáridósan.
A jelenlegi magyar kormánynak címzett beszólásával Pataki Attila óriási tapsot kapott, és az már csak olaj volt a tűzre, hogy a záró szavaiban a legigazibb magyaroknak nevezte a Csíkszeredában egybegyűlteket:  “Eltűntek az aztékok, inkák, de ti itt vagytok. A Jóistennek még  nagy tervei vannak a magyarokkal, mivel az anyaország határain kívül rekedtek erősen őrzik kultúrájukat, nyelvüket” – búcsúzott az Edda főnöke.
                                                           Schervenka Endre


Így írtam meg:
SÖRNAPOK

            Valójában csíkszeredai városnapok és sörfesztivál zajlott augusztus 1-2-3-án Hargita megye “fővárosában”, a címmel csak azt a finom iróniát próbálom érzékeltetni, mint amilyen kiáramlik a Knock Out azonos című dalából. Időhiányból kifolyólag, csak 3-án, vasárnap, vettem részt eme “becses”, újkori népi ünnepségen, annál is inkább mivel az Edda is fellépett azon az estén és hát a “fémszívem” is főleg a ‘Művek féle muzsikára dobban…Na és az sem mellékes, hogy belépőt sem kellett fizetni…(ha-ha). “De jók a sörnapok…” ingyen zenekarokat és más előadókat nézhet meg az Isten adta nép, aztán meg ha úgy hozza a helyzet, akkor meg duzzogva fizet be (ha befizet) egy kemény melóval, semmi támogatással létrehozott rendezvényre.
            Az Eddáról, Pataky dáridózása alatt nem sokat lehetett hallani, aztán felröppent a hír, hogy új albumot készülnek kiadni és augusztus elején lám fel is csendültek az új Edda dalok a Hargita lábánál. Egy kicsit el is sápasztott az a tény, hogy Pataky és csapata lemezbemutatót tart, mivel ott és akkor bulizni volt kedvem, a régi himnuszokat együtt énekelni a csapattal. Ezért volt az, hogy a szörnyű hangzásra csak legyintettem, hadd szóljon ahogy szól, de azért csak bosszantott, hogy a keverős a fülén ült. Azért is volt bosszantó a hangzás, mert nem lehetett olyan magas fokon élvezni Alapi csodálatos gitárvirtuózkodását. Az új dalok közül valamicske a Totál brutál című nótából maradt meg, az életben nem született még egy ilyen kemény Edda dal, power metalos, picit thrash ízzel fűszerezett, hangzása miatt a mellettem állók is az állukat keresték a Tapstér kövezetén. Az új dalok blokkja után aztán volt össznépi összeborulás, mivel jöttek az Edda kezdeti sikereit megalapozó, a mai napig is a fiatalság életérzéseit tükröző slágerek: Elhagyom a várost, Fémszívű, Álom (funkys, swinges verzióban), A kör, Minden sarkon álltam már stb.  Nem tetszett még az, hogy Attis minden refrén után leintette a zenekart, aztán egy másik vezényintésre ismét elkezdték a refrént, amolyan dáridósan.
Attila a beszólásával, a jelenlegi magyar kormánynak, egy óriási tapsot szerzett, az már csak olaj volt a tűzre, hogy a záró szavaiban a legigazibb magyaroknak nevezte az ott egybegyűlteket:  “Eltűntek az aztékok, inkák, de ti itt vagytok, a jó Istennek még tervei vannak velünk, magyarokkal, mivel az anyaország határain kívül rekedt magyarok, még erősen őrzik kultúrájukat, nyelvüket” – búcsúzott az Edda főnök.
                                                           Schervenka Endre