Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

Jam Boulee turné

megjelent: EURÓPAI IDŐ 1999/9 Zenebona 
Jam Boulee turné


            Megszületett. A turné. Amelyről oly sokat csiripeltek a madarak. Április 7-én,  a kora délutáni órákban, miután bepakolták a Style Sound cuccát, négy zenekar (Forgotten, Knife, Orpheusz, Shadows) szállt fel a székelyudvarhelyi Tectum autóbuszára és indult az első célpont, a csíkszeredai AMI klub felé.
            A turné nyitózenekara az udvarhelyi Orpheusz volt. A kb. 75 fős közönség hűvösen fogadta a kizárólag saját számokat játszó csapatot. Pedig népzenével kevert rhythm and blues muzsikáját nem kell nagyon ismerniük azoknak, akik bulizni akarnak. Nem volt mit tenni egyebet, mint becsülettel lejátszani a programot és leszállni a színpadról. Az utánuk következő szintén udvarhelyi Knife is saját szerzeményekkel próbálkozott, ugyanolyan eredménnyel. De amikor belevágott egy Tankcsapda feldolgozásba, egyből beindult a maroknyi publikum. (Három nap múlva Szentkeresztbányán szintén erre a nótára harapott rá a “nagyérdemű”, igazolva, hogy vidékünkön meglehetősen szűklátókörűek a rockerek. Kíváncsi vagyok arra, hogy a júliusban esedékes Tankcsapda turné valamelyik állomásán ott lesznek-e ezek a hangosan követelőző, a zenei igénytelenség pocsolyájában fetrengő tankcsordák?!)
            A székelykeresztúri Forgotten is a nehezebb utat választotta a siker eléréséhez, hiszen többnyire saját számokat játszó csapat, csak a bulik kedvéért tesz be Csapda nótákat a repertoárjába. A szentkeresztbányai eset annyira felháborította a fiúkat, hogy ezután még jobban lecsökkentik a feldolgozások arányát a saját szerzeményekhez képest. Remélem, hogy az Ossian: Ki véd meg/ (Kelet-európai rocksztár ballada) című dalához azért ragaszkodnak. Az est utolsó fellépője az udvarhelyi Shadows volt. A tiszta heavy metalt játszó csapatot jó zenészek alkotják, én mégis hiányolok belőlük egy kis egyéniséget, mind a zene, mind a szövegek szempontjából. Volt beindulás a produkciójukra, de a nagy lángolás elmaradt.
            Másnap a Gyergyószentmiklós felé tartó kisbuszon a fagyos hangulatot Sima Endre (az Orpheusz bőgőse és ettől kezdve a turné mókamestere) törte meg. Az előző este kudarcait félretevő csapat jókedve sajnos csupán csak addig tartott, míg a gyergyói Astoria (volt Ihlető) kávéházba érve  ki nem derült, hogy bizony itt sem kapkodják el pillanatok alatt a belépőjegyeket. Mi több, este 8-tól 10-ig a szomszédok kérésére csak fél hangerővel lehet játszani. A koncertnyitó Forgotten Ambulance című poéndalára azért hamar beindultak a…zenészkollégák. A Shadows is itt vette elő először a turnén a Bestiák: A reggel túl messze van című slágerének matalosított verzióját. A közönség vette is a lapot. Itt derült ki, hogy a rockerek mit is hallgatnak egész nap (:) ha-ha), hisz mindenki egy emberként fújta a “klasszikus” sorokat. Az Orpheusz az idő rövidsége és egyéb belső problémák miatt csutakra tette magát, a Knife-ra szintén a haverok buliztak néhány gyergyói nézővel együtt.
            Péntek, április 9., Sepsiszentgyörgy, Bunker. Mindenki örvendett, hogy nem kell pakolni a nehéz hangládákat, mivel helyi cuccal lett megoldva a hangosítás. Másfelől némi aggodalom járta körül a zenészeket, hogy ugyanolyan rossz lesz a hangosítás, mint február 9-én a Forgotten koncertjén. Meglepetés, hogy voltak új hangfalak, a zenekarok megszólalása azonban így sem javult sokat. Péntek lévén a Knife telt ház előtt kezdte műsorát. Persze a közönség inkább a feldolgozásoknál vette a lapot. A Forgottenék szerzeményeinél csápolás helyett, inkább csak fülelt a közönség, ami a tulaj szerint rossz jel…Ezek szerint aki az egyéni gondolatait akarja kifejezni, mind zenében, mind szövegben annak “amputálni” kell a műsoridejét? A rossz jel az, ha egy zenekar elkurvul és elveszíti saját arcát! A Shadows-nál bejött az aggodalom, a rossz hangzás miatt le is szálltak a hatodik szám után. Az Orpheusz-nak ellenben ez az este volt a legjobb bulija. Értő fülekre találva jókedvűen nyomták sajátos rhythm and bluesukat. Másnap Szentegyházán a Bartók Béla művház hideg levegőjét az a 30 tagú “tömeg” sem tudta felforrósítani, amelynek fele Udvarhelyről érkezett.
            Hogyha értékelném kellene az Udvarhelyszéki Zeneklub eme négynapos tevékenységét, akkor a következő osztályzatokat adnám: ötlet – jeles; kivitelezés – közepes. Külön köszönet a Tectumnak a szállításért, a Style Soundnak a hangosításért! Valamint mindenkinek, aki így vagy úgy segített a turné lebonyolításában.
SchEndre
Forgotten-el Gyergyószentmiklóson a központi parkban. A Bunkerben keverem... :)