Album, demó ismertető / Interjú / Beszámoló / Zenekar bemutatás

TIRPUNK: Tiprunk (2008)

 megjelent: Rockpolis / RM Média

TIRPUNK: Tiprunk (2008)

(Sz.K.)

Már nyolc éve annak, hogy négy Rancid és Auróra rajongó összegyűlt a Tirpunk gyűjtőnév alá Mosonmagyaróváron. Azóta is folyamatosan koncerteznek és közben úgy zeneileg, mint összetételében formálódnak és fejlődik a zenekar. Jó ideje hozzáférhet a fémjelezte közönség a Tiprunk albumhoz a Hammer World No. 202 mellékleteként.

Ahogyan a borító díszének fehér-feketéje, ugyanúgy a CD tartalmának tizenkét tétele is az egyszerűség erejével hat. Az alvilági igénytelen punk elemek hál’ istennek hiányoznak a dalok konstrukciójából. A keményebb Billy Idol-riffek és hardos riffek néha egész természetesen fonódnak össze a gyorsabb tempójú punk elemekkel. A szövegek sem holmi tini fájdalmak nosztalgikus rímei, hanem éppen elég rejtett humorral megfestett hétköznapi dolgok rókamókái, így a lemez hallgatása közben modern mesefigurákkal gazdagodhat képzeletvilágunk, például: okos fogzománc, övön alul támadó szerelem megszemélyesített alakja, jeges illatú porcelán trón, rock’n roll fanatikus Paff, stb.

A majdnem negyvenegy perc játékidő majdnem ugyanannyi pörgő-ugró pogót jelent. Nincs is értelme a további szószaporításnak egy hosszabb kritika céljából. Kedvencként majdnem a teljes tétellistát megemlíthetném, de talán a Csendkirály darab a legteljesebb darab, az összefogó elem. Viszont figyelmetekbe ajánlom az albumzáró Féltartós jelen végére elrejtett kedves és nyers dolgokat.

Röviden tényleg ennyi. Amiért megadnám a maximális osztályzatot az az ötletek és a megvalósítás lenne, és a stílust meghatározó zenei tér kibővítése.

 sebesi